реклама 468

Friday, May 1, 2009

Да се забрани изграждането на ветрогенератори

Природозащитници се обявиха против ветрогенератори в зона „Мещица“ - съоръженията пречели на птиците : Новините от Перник - Агенция За Перник
27 май 2008

Да се забрани изграждането на ветрогенератори в защитена зона “Мещица”, която е част от европейската екологична мрежа “Натура 2000″, настояват от Дружеството за защита на птиците.
Това съобщи в Перник Младен Граматиков, отговорник “Орнитологично важни места и Натура 2000″ в дружеството. Според него превантивната забрана за изграждане на такива съоръжения ще осигури безопасни коридори за придвижване на ливадния дърдавец през гнездовия период и по време на миграция.
“Ежегодно всяка вятърна турбина в Европа убива до 125 птици”, твърди още Граматиков. По думите му евентуалното изграждане на ветрогенератори би прогонило ливадния дърдавец . Така местообитанието ще се загуби, опасява се Граматиков. Той посочи още, че в Германия и Холандия не е допускано строителство на подобни съоръжения в орнитологично важни места.

Природозащитниците настояват още създаването на обекти на масовия туризъм и спорт в района да е извън границите на населените места. За да се гарантира спокойното възпроизвеждане на дърдавеца е необходимо ливадите да се косят преди 1 юли, смятат още защитниците на птиците. Зона “Мещица” е разположена между пернишките села Радуй, Бабица, Сопица и софийското Златуша.


No comments:

Post a Comment