реклама 468

Thursday, March 5, 2009

Българско дружество за защита на птиците - Орнитологично важни места - Мещица

Българско дружество за защита на птиците - Орнитологично важни места - Мещица

Мещица се намира в Югозападна България, в Брезнишката котловина между градовете Перник и Брезник. Обхваща южните склонове на Вискяр планина източно от град Брезник в района на селата Вискяр, Бабица, Гоз и Делян и слабо наклонени и заравнени терени между селата Велковци и Мешица. От запад и изток границите му се очертават от два притока на река Конска. В североизточната му част е Радуйската седловина отделяща Вискяр планина от съседната Люлинска планина.

Територията включва предимно открити тревисти пространства от мезофитни тревни формации във вид на ливади, обрасли с месофитни тревни съобщества от ливадна власатка /Festuca pratensis/, броеничеста ливадине /Poa sylvicola/, издънкова полевица /Agrostis stolonifera/ и др., и пасища обрасли с мезоксеротермни и ксеротермни тревни съобщества от валезийска власатка /Festuca valesiaca/, стоянова власатка /F. stojanovii/, далматска власатка /F. dalmatica/, черна садина /Chrysopogon gryllus/, обикновена полевица /Agrostis capilaris/ и др. (Бондев, 1991).

В северната му по-хълмиста част има широколистни гори от издънков тип и храсталаци. Голям е процентът и на земеделските земи – обработваеми и пустеещи.

Мястото е от световно значение за опазването на застрашения от изчезване на планетата ливаден дърдавец /Crex crex/, който гнезди тук в значителна численост.Мястото силно се влияе от човешки дейности свързани основно с традиционните практики на ползване на ливадите и пасищата. Най-сериозните заплахи са косенето на ливадите през гнездовия период на ливадния дърдавец, както и превръщането им в обработваеми земи. Промените в хидрологичния режим на района водят до промени във влажността на ливадите. Бракониерството е разпространена практика в района и предизвиква безпокойство и пряко унищожаване на птиците, включително на ливадния дърдавец.

Мещица няма законова защита съгласно националното природозащитно законодателство. През 2005 година е обявена от BirdLife International за Орнитологично важно място.


No comments:

Post a Comment