реклама 468

Thursday, March 12, 2009

20 психолози в Стара Загора заради катастрофата

20 психолози в Стара Загора заради катастрофата

Трети ден 20 психолози изслушват мъката на съученици и учители на четиримата загинали абитуриенти от старозагорската езикова гимназия "Ромен Ролан".

18-годишните момчета и две румънски туристки станаха жертва на зловещ сблъсък на 6 март вечерта между "Фолксваген Голф" и автобус с турска регистрация, съобщава вестник "24 часа".

"Психологическите сесии са ефективни, ако се проведат до 72 часа след преживения стрес", обясниха специалисти от сдружение "Адаптация 21" в Стара Загора, които заедно със свои колеги от социалното министерство и БЧК работят с педагозите и учениците. Терапията минавала под формата на дебрифинги, които целели чрез споделяне да се облекчи болката от загубата.

Масово децата вярвали, че виновен за трагедията е турският автобус. "Не пишете, че колата ги е убила. И какво значение има, че Павел има книжка от 90 дни, нали е правоспособен. Рейсът е карал със 150 км/ч", обади се вчера в офиса на "24 часа" в Стара Загора съученик и близък приятел на шофьора на фолксвагена - Павел.

Гневът е една от нормалните реакции след внезапната загуба на близки хора, смятат психолозите. Специално внимание специалистите отделят на класните ръководители на загиналите младежи, както и на учителите им по основните предмети, работили с момчетата ежедневно. "Те са били емоционално и по-служебен път най-тясно свързани с тях и затова е нормално да преживяват тежко травмата", обясни психоложка.

Според една от основателките на сдружението на практикуващите психолози "Адаптация 21" преподавателите от училището са действали изключително професионално първия учебен ден след трагедията. Провеждали са нормален учебен процес, редуван с разговори за случилото се. "Обратното би довело до всеобща паника, масова психоза и прогресираща обща депресия", каза терапевтката.


No comments:

Post a Comment