реклама 468

Friday, March 13, 2009

Приказната къщичка на София

Приказната къщичка на София

"Дърветата имат тайни, които разказват само на тези, които имат смелост да се покатерят на тях"- разказва Рейналдо Аренас за своето детство. Мурата и камъкът сякаш са разговаряли с дърворезбаря от село Зимевица, когато е извайвал от тях бухали, фенери и гигантски цветя, островърхи кули, надничащи иззад клонаците в края на Борисовата градина в столичния квартал "Изгрев". Цели 40 години са били нужни на самоукия дърворезбар да съгради своето приказно царство. Дървеният лабиринт от постройки с изящно изработени от ръката на майстора Рачо Ангелов многобройни изящни елементи, днес тъне в разруха, прибавяйки призрачната сянка на забравата и къщичката на Хензел и Гретел оживява за да разкаже своята история -историята на една мечта на един самотен мечтател и безхаберието към труда и таланта на един странник.
Когато градиш нещо, оставяш част от себе си в него. Всяка тухла, всеки камък, всеки детайл, който се нарежда в пъзела, носи мислите, копнежите на своя създател. Разказват, че приживе Рачо Ангелов е живял в уединение, отададен на стремежа си да създава живот с ръцете си. Посещавал го единственият му приятел цигулар.
"Разкажи ми за какво мечтаеш и аз ще ти кажа какъв си". Затвори очи и ми кажи какво виждаш и аз ще  тръгна по тайните входове и подземия на твоя свят. Нарисувай ми картина и ще чета в твоята душа като гост, който си пуснал в своя дом за малко и който скоро ще си тръгне без да се видите никога повече. Виж приказната къщичка на Рачо Ангелов и научи за човека, който сам е създал малко приказно царство в сърцето на София, далеч от студения бетон - от камък и дърво. Къща на крака, къща с очи, които всичко съзират. Огромни цветя, от чийто аромат дете се е усмихвало, защото въображението му е стигнало много по-далеч от погледа. Далеч зад дървената материя- в един свят, който съществува само за тези, които знаят какво да гледат.


No comments:

Post a Comment