реклама 468

Thursday, March 12, 2009

Парното за софиянци с цена от декември

dnes.dir.bg - Парното за софиянци с цена от декември

Цената на парното за софиянци се връща на стойността от декември със заповед на министъра на икономиката Петър Димитров от вчера, съобщи Фокус.

Заповедта важи за първото тримесечие. От април ще се решава дали да има нова с промяна на цените на природния газ.

Столичани трябва да усетят по-ниските цени и да бъдат компенсирани още във февруарската сметка или най-късно в тази през март. Димитров отрече сметките за февруари да са готови.

Цената към 31 декември преди увеличението с близо 19% е 68.33 лв за мегаватчас без ДДС.

Оповестени бяха и първите резултати от работата на комисията, назначена от Петър Димитров за проверка на януарските сметки на софиянци. Министърът определи резултатите като "меко казано любопитни". На тази основа е и заповедта му от вчера, че за първото тримесечие трябва да се прилага цената на топлинната енергия от 31 декември 2008 г. - преди поскъпването.

12 834 са сградите, в които има битово потребление на топлоенергия. В 86.7% от тях или 11 131 сгради потреблението е намаляло с различен процент. В 1703 сгради има увеличение. С до 20% са се качили сметките в 1523 сгради, в 114 – с до 40%, в 66 – има над 40% увеличение на потреблението.

Оказва се, че сравнено със сметките, които са получили потребителите, „картинката не е точно такава и точно това се проверява от комисията”.

При 19.6% от всички потребители има намаление в сметките. В 8028 сгради сметките са паднали дори над 60 процента. В 80.4% от сградите сметките са се повишили – като при 36.9% от потребителите увеличението на сметките е над 34.7%.

Димитров заяви, че първо трябва да се провери коректността на сметките. Проверка се извършва в 20 сгради. Капацитетът обаче е малък – по 3 топломера на ден.

Компенсацията ще става през сметката за февруари, това означава, че януарската по принцип трябва да се плати, заяви той. ДКЕВР определя максималната цена, над която не може да се скача, няма ограничение да се продава под тази цена, категоричен е Димитров. Той посочи, че като се види от началото на април каква е цената на природния газ, ще се мисли „какви заповеди да се издават”.

Министърът не се ангажира с резултати от проверката и заяви, че тя се прави именно, за да установи има ли пропуски.


No comments:

Post a Comment